Skøre ting I (nok) ikke vidste om mig

Når andre stjæler billeder af mine børn – om ophavsret!

Ja, så bliver jeg sgu sur – og ked af det!

I morges da jeg åbnede Instagram opdagede jeg, at en udenlandsk webbutik havde “lånt” et af mine billeder af Ellie, UDEN min tilladelse. Billedet var beskåret, så halvdelen af mit navn manglede. Sammen med billedet var selvfølgelig en tekst om den pågældende hue, og at den kunne købes i deres shop. Det er i hvert fald hvad jeg lige kunne tyde. Jeg har i lang tid sat navn på alle billeder af børnene, for at reducere risikoen for, at andre skulle stjæle dem. Det er nok desværre en falsk tryghed – alternativet er dog ikke at dele billeder af børnene.

Det er desværre ikke usædvanligt at Instagram’ere og bloggere får stjålet deres billeder, langt fra faktisk – og jo, det ER tyveri. Det er nemlig ikke tilladt at låne andres billeder uden tilladelse. Heller ikke hvis du tagger dem eller skriver deres navn i opslaget. Man skal spørge om lov først. Det er selvfølgelig noget andet, hvis man har et samarbejde med fx en webshop eller et firma – eller for mit vedkommende Bloggers Delight. Selvfølgelig er billederne stadig mine, men eftersom jeg samarbejder med BD, så bliver mine billeder jo ikke misbrugt, som de blev af den udenlandske webshop. Webshoppen udnyttede jo kort sagt billedet for egen vindings skyld.

Man mister IKKE rettighederne til sine billeder, bare fordi man lægger dem på nettet, selvom der er mange der fejlagtigt tror dette. Man har helt automatisk ophavretten til alle de billeder man tager, og man mister først denne, hvis man aktivt fraskriver sig retten.

Som sagt ved mange privatpersoner ikke, at det kan have store konsekvenser at låne andres billeder uden tilladelse, men det ved de fleste firmaer udemærket godt. Man kan potentielt risikere at skulle betale en stor bøde, hvis man bryder loven om ophavsret.

Billedet af Ellie blev (sjovt nok – not!) slettet ret hurtigt fra webshoppens Instagram (efter de blev opfordret til det), hvilket jeg blev ret lettet over, for ærligt talt blev jeg ret provokeret af, at de udnyttede billedet af min datter kommercielt. Jeg havde lidt frygtet at det kunne blive en kamp. Jeg venter dog stadig på undskyldningen? Havde det været en privatperson var jeg nok ikke blevet så skide sur – selvom det selvfølgelig er folks eget ansvar at sætte sig ind i reglerne, så kan den jo smutte for selv den bedste – de færreste gør det i ond mening. Min tolerance er dog ikke-eksisterende når det er firmaer, der reklamerer for deres produkter, ved at bruge billeder af mine børn. Det er sgu billigt sluppet og billige reklamebilleder for dem.

Hvis I oplever at jeres billeder bliver misbrugt, så husk at I har ophavsretten, og I kan sagtens kræve at de sletter billederne – også selvom de har tagget jer først.

image

Billedet af Ellie – hun er skide sød og dejlig, så jeg forstår godt at hun er en oplagt model, men det bliver sgu ikke uden min tilladelse. Så’ det sagt!

Har I oplevet at andre uretmæssigt har brugt jeres billeder? Beskytter I jeres billeder på nogen måde, med fx navn eller vandmærke?

Tak fordi I læste med.

Læs eventuel min mening om billeder af børn på de sociale medier.

Følg selve bloggen på FacebookInstagram & Bloglovin’!

   

3 kommentarer

 • anette

  Kan virkelig godt forstå dig, sådan noget tyveri.
  men hold da op en lækker lille pige du har

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fenjadora

   Tak skal du have, det var pænt sagt 😀 Rigtig god dag til dig :)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det også bare frækt gjort – og SLET ikke i orden. Men ja jeg kan nu ikke fortænke dem i det, for med den model er det jo ingen sag at sælge den hue. 🙂 God aften.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skøre ting I (nok) ikke vidste om mig