Forsøg på indbrud

Om plantegnaskerne og kødspiserne

Om forholdet mellem plantegnaskerne og kødspiserne

Sidste sommer tog jeg beslutningen om at stoppe al indtagelse af kød, og i år skar jeg de resterende animalske produkter væk fra min kost. (OBS – jeg tager alle de nødvendige vitamintilskud, bare rolig). Min mand har efter bedste evne forsøgt at respektere mine valg, og jeg har ligeledes forsøgt at respektere hans valg, om fortsat at spise kød. Det har været svært i starten – primært for mig. Jeg følte lidt, at jeg havde “set lyset”, og at min livsstil var den rette for alle.

Faktisk følte jeg mig i starten lidt skidt tilpas. Jeg fandt det en smule ubehageligt, at skulle kigge på kød, mælk og æg alle vegne – i mit eget hjem, i supermarkederne, hos venner og familie, samt på de sociale medier. Min utilpashed gik heldigvis over igen, hvis man kan sige det således – ellers ville det nok være svært at kunne fungere, tænker jeg? Selvfølgelig hænger jeg ikke lige ud hos slagteren – men det kender jeg til gengæld også mange kødspisere, der ikke bryder sig om. Jeg scroller så vidt muligt også bare videre, hvis der er noget jeg ikke bryder mig om at kigge på. Men gør de fleste ikke bare det generelt?

I starten læste jeg en del opslag fra andre veganere og vegetarer – både danske og udenlandske. Meget passionerede, men desværre til tider grænsende til fanatiske. De såkaldte kødspisere blev hyppigt kaldt meget ubehagelige ting. Ting som jeg nægter at gengive her på min blog. Det gjorde mig ked af det (og vred), og jeg følte mig enormt splittet. Min familie indtager jo kød, mælk og æg. Ingen af dem vil jeg nogensinde føle sådan om – også selvom vi ikke er enige. Jeg elsker mine børn og min mand højere end noget andet, og jeg nægter at acceptere at andre omtaler dem dårligt. Mine børn skal sgu heller ikke vokse op og tro de er dårlige mennesker, fordi de vælger at indtage kød eller går med uld. Jeg synes heller ikke, at jeg er en dårligt menneske, fordi jeg mener (og desuden accepterer), at min mand og børn frit skal kunne vælge.

Men, skal man så vælge enten dyrene og veganismen eller sin familie og omgangskreds fra? Kan man kun fungere sammen, hvis man lever på helt samme måde?

Nej!

Jeg opdagede (heldigvis) hurtigt, at plantespisernes eventuelle bitterhed og prædiken, ikke gjorde en forskel. Folk bliver ikke veganere, eller vælger flere kødfrie dage, når de bliver udskældt og dømt. Jeg blev faktisk selv til tider afstødt af det, hvilket er en skam, fordi jeg synes veganismens formål er fint. Jeg kan og vil ikke tvinge min overbevisning ned over hovedet på andre. Jeg vil jo heller ikke tvinges til at indtage animalske produkter. Jeg vil til gengæld gerne inspirere jer – man kan nemlig lave en masse lækker plantemad, hvis man har lyst.

Jeg har heldigvis mødt enormt mange venlige, imødekommende og søde vegetarer og veganere. Mennesker der virkelig hviler i sig selv, og gør en enorm stor forskel for både dyrene OG andre mennesker. Disse mennesker fortæller gerne om deres grønne livsstil – helt uden at være fordømmende og ubehagelige. Jeg tror den positive indstilling er vejen frem – man kan sagtens fortælle hardcore facts og holdninger, uden at blive hadsk.

Hvis jeg nogensinde skal blive fuldboldsveganer, så vil jeg også være en venlig en af slagsen – hvem gider være i nærheden af en sur, bitter og prædikende plantespiser? Jeg vil i hvert fald ikke sættes i forbindelse med mennesker, der bruger så ondsindet retorik – og det er ligegyldigt om det er kødspisere eller plantespisere.

Mange plantespisere er selvfølgelig trætte af at blive hængt ud og nedgjort – og det er absolut lige så forkert. Det må og skal gå begge veje. Der findes dog mindst lige så mange kødspisere, der ikke kunne finde på at opføre sig disrespektfuldt, bare fordi man kun spiser plantebaseret.

I øvrigt er jeg SÅ træt af opdelingen – vi er vel egentlig “bare” mennesker? Jeg ved godt at jeg skelner mellem plantegnaskere og kødspisere her i indlægget,  men i dagligdagen er det vel ret ligegyldigt? Herhjemme kalder jeg hverken min mand eller børn for kødspisere. Daniel kalder mig heller ikke for “veganeren” eller “plantespiseren” – jeg bliver enten kaldt Fenja, skat eller smukke (tak skat!). Det er dog ret fordelagtigt, at kunne sige man enten er vegetar eller veganer, fordi folk så VED man ikke indtager kød. Det er dog ikke så fordelagtigt, når folk tror man hader og forbander alle, der indtager animalske produkter. Jeg har dog på fx Instagram også hashtagget mine madbilleder, med relevante veganske hashtags, for at kunne vise hvilke retter der er veganske, og for eventuelt at kunne inspirere andre med lækre plantemåltider. Men udover det – så bør vi ikke dele os så voldsomt op, eller hvad?

Så – skal vi ikke holde debatten sober? Det er generelt spændende at diskutere emner som kost og ernæring, miløjet, dyreetik og andre valg her i livet. Jeg er altid klar til at diskutere sådanne emner på en sober måde. Det er dog umiddelbart IKKE så spændende, når det bliver dybt personligt, og hadefulde kommentarer bliver taget i brug.

Vi kan alle have dårlig dage, hvor vi til tider får formuleret os mindre heldigt – det kan ske når man bliver sur, ked af det eller skuffet. Det er selvfølgelig uheldigt, men det kan ske. Vi er trods alt kun mennesker. 

Vi tager alle valg her i livet – vi behøver ikke nødvendigvis forstå og respektere andres valg, men vi kan godt respektere hinanden som mennesker, og tale pænt til hinanden. Jeg har mange dyrebare relationer, som ikke skal ødelægges, “bare” fordi vi ikke er enige eller har helt det samme livssyn. Jeg håber I er enige.

Tak fordi I gad læse med.

Mvh Fenjaden venlige plantespiser, haha!

Jeg kan i øvrigt anbefale Facebookgruppen “The Friendly Vegan“, hvor hadefulde og fordømmende kommentarer ikke er tilladt. Det er selvfølgelig kun vegansk inspiration og opskrifter der må deles, men det er en fantastisk gruppe, hvis man vil snuse lidt til den veganske livsstil. Den er meget ligeledes relevant, hvis man ønsker inspiration til en kødfridag eller to.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forsøg på indbrud